Het onkruid stond huizenhoog toen ontwerper Jeanne van Rijs aan deze poldertuin begon, maar ze ging de uitdaging graag aan. Nu is het een heerlijke plek aan de sloot, tussen wuivend gras en veel groen. Lees hier meer over de tuin, plus tips voor je eigen tuin aan het water.
Het zou fijn zijn als we hier lekker beschut aan het water kunnen zitten… Dat was de bescheiden wens van de bewoners van dit moderne nieuwbouwhuis in de polder. Jeanne van Rijs zag, kwam en overwon: geen tuin, wel een ruimte met hobbels en bobbels, begroeid met onkruid en in tweeën gesplitst door een hoge keerwand die het niveauverschil opvangt, en nagenoeg dode grond. De tuinontwerper nam, naast de nodige zakken basaltmeel, zelfs een paar emmers compost uit haar eigen tuin mee. Met wormen en al, om leven in de grond te krijgen. En toen kwamen de grassen, veel grassen, ook een verzoek van de bewoners.
Een goede keuze, vond Jeanne. ‘De grassen waarvan ze zo gecharmeerd zijn, passen precies bij het landschap waarop ze uitkijken: de sloot met erachter het weiland met koeien. Daar hadden geen Engelse rozen bij gepast.’ Grassen maken dan ook iets minder dan de helft uit van de borders en verbinden de tuin met het landschap. Hoog en droog staan diamantgras (Stipa calamagrostis) met sierlijke uit elkaar vallende zilveren pluimen, het tropisch ogende Japanse siergras Hakonechloa en het in rode punten uitlopende vingergras Panicum ‘Heiliger Hain’. De tuin beneden is een golvende zee van Chinees prachtriet. Hier hebben de grassen een extra functie. Jeanne: ‘Omdat alle tuinen zo’n vlonder in het water hebben, zit je een meter of tien bij de buren vandaan. Gebrek aan privacy dus. Dat hebben we opgevangen door hoog gras om de vlonder te zetten. We kozen voor prachtriet Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ omdat dat er tegen kan als het slootwater omhoogkomt. Aan de waterkant stond al riet. Ook de voller wordende knotwilg beschermt tegen inkijk vanuit de buurhuizen.’ Als het mooi weer is, zijn de bewoners vaak op de vlonder te vinden. Hanny Meeuws: ‘Het is heerlijk om zo dicht bij de natuur te zitten. We hebben elk jaar een nest meerkoetjes. Er dobberen zwanen. De koeien in het weiland kun je horen grazen. Meer is niet nodig, het is heel rustgevend.’
‘Mijn ontwerpen staan bekend om heldere en duidelijke lijnen in samenspel met een natuurlijk ogende,
weelderige beplanting,’ vertelt Jeanne van Rijs van Oxalis tuinontwerpen in Sambeek (NB). ‘Zo gebruik
ik veel siergrassen en planten met kleinere bloemen. De plantencombinaties zijn verfijnd doordat kleur,
bloei- en bladvorm op elkaar zijn afgestemd en het hele jaar mooi ogen.’
Dat is een cadeautje, zeker als je hier rekening mee houdt:
• Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij het water kunt komen. Jeanne van Rijs: ‘Water trekt aan. Er is altijd iets van beweging wat je blik gevangen houdt.’ Geen hoge waterkanten of ondoordringbare begroeiing dus.
• Kies planten die het beeld van het water en de beplanting aan de andere kant versterkt. Bij een sloot aan een weiland denk je aan grassen en knotwilgen, bij een bosvennetje aan een struikje als wilde gagel. En heb je een beekje door je tuin lopen, dan verwacht je stenen met mos en plantjes die her en der in het water staan.
• Grassen passen goed bij water. Kies wel voor soorten die tegen de natte grond aan de waterkant kunnen en let erop of ze volle zon moeten kunnen verdragen.
Meer lezen? Het complete verhaal over deze tuin staat in het H&G julinummer van 2016!
FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER (UIT HET BOEK ’30 TUINONTWERPEN’, € 24,95, FORTEGROEN) TEKST JONETTE VOCHTELOO; TUINREALISATIE HAENTJES PLANTEN OPVALLENDE PLANTEN
Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee