Akelei: Wat & Hoe - Homeandgarden.nl
Homeandgarden.nl maakt gebruik van cookies. Als u deze site blijft gebruiken gaat u hiermee akkoord.
huis
tuin
planten
akelei
Planten

Akelei: Wat & Hoe

Never a dull moment met akelei in de tuin. Stond ze vorig jaar vooraan in de border, popt ze dit seizoen zomaar ergens anders op, en ook nog eens in andere kleuren. Maar altijd overrompelend aantrekkelijk. Laat haar maar schuiven.

Tuinnomade

Met sierlijke bloemen in zachte tinten op ranke stengels oogt akelei (Aquilegia) teer en fragiel, maar vergis je niet: ze is een taaie. Heb je eenmaal akelei in de tuin dan is het een blijvertje. Helemaal niet erg, want wie wil niet jaar in jaar uit vanaf eind april worden verrast door deze sprookjesachtige langbloeier.

Akelei is een zogenaamde vaste plant, hoewel in haar geval ‘vast’ een nogal rekbaar begrip is. De plant leeft doorgaans drie tot vier jaar, en gaat soms zelfs slechts één bloeiseizoen mee. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat ze zich rijkelijk uitzaait.

Elk jaar vanaf april is het weer een verrassing waar en in welke kleuren zaailingen in de tuin opduiken. En omdat akelei onderling zo makkelijk kruist, is de variatie in bloemtinten groot.

Al komen ze misschien niet helemaal terecht op de plek waar je ze wilt hebben, ze zullen je tuin niet gaan overheersen; ze schuiven langzaam een beetje op. Als echte nomaden, in tuinjargon ook wel zwerfplanten genoemd, ideaal voor een ongedwongen, romantische stijl, zoals de cottage garden.

akelei

Beste adressen

Er is een enorm aanbod in variëteiten en er komen elk jaar nieuwe bij.
de-werkplaats.info
esveld.nl
dekleineplantage.nl
hessenhof.nl
cruydthoeck.nl (voor zaden)

akelei

Verzorging

Akelei is winterhard en stelt weinig eisen. Een standplaats in de volle zon of halfschaduw verdient de voorkeur, net als humusrijke grond. Bedek de bodem rondom de plant met takjes en bladeren. Goed doorlatende grond helpt ook, zeker op een plek in de volle zon moet de grond licht vochtig zijn. Al te vochtige grond of een plek in de wind zijn niet geschikt.

Knip geregeld dode bloemen uit de planten, dan bloeien ze veel langer en komen er steeds meer bloemen aan. Laat wel een of meer uitgebloeide bloemen zitten als je wilt dat de akelei zich uitzaait. Verwijder in het voorjaar het afgestorven blad. Vrij kort daarna zullen de eerste nieuwe scheuten alweer de grond uitkomen.

Meer lezen

Eén reactie op “Akelei: Wat & Hoe”

  1. Franny Knuever schreef:

    Moet ik de akelei, als die uitgebloeid is terug snoeien.
    Nu kijk je tegen de zaadlijsten aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

In de nieuwste Home & Garden:

Het beste voor binnen & buiten Bestel de nieuwste Home & Garden Word abonnee